#Songfestival 2019: DE FINALE! #TeamDuncan #ESF19 #ESF2019 #eurovisiesongfestival #eurovision #daretodream #ESC2019 #ESC19

Vanavond is het tijd voor DE finale waar heel Nederland op zit/staat/ligt te wachten! Tijd voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Voor het eerst sinds jaren staat geheel Nederland achter de inzending. Waar we in de voorgaande jaren vreselijke BN’ers naar het songfestival stuurden (Ilse en Waylon niet meegerekend), slaan we dit jaar de spijker op zijn kop door een ONBEKENDE artiest te sturen. Duncan gaat als een trein en weet de mensen in 3 minuten om zijn vinger te winden. Nou ja, eigenlijk meer om zijn piano en de bol met licht!

Ik heb de voorgaande blogs in het Engels gedaan, maar omdat deze finale voor Nederland belangrijk is, vind ik het leuk om het nu ook in het Nederlands te doen! Ook kan ik in het Nederlands HARDER zijn in mijn oordeel. Leuk toch?

01. Malta: Michela Pace – Chameleon
De studio versie behoort tot mijn favorieten van dit jaar. Mijn vrouw vindt het refrein bagger, maar ik vind het super lekker. Live on stage is Michele niet helemaal zuiver, maar hey what else is new tijdens het songfestival! Ik ga er wel vanuit dat ze in de top 10 terecht komt!
https://youtu.be/mRwLt9HCjbk

02. Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës
Via Facebook kreeg ik een hele lieve “FUCK YOU” van een Albanees. Ja sorry, maar als iets slecht klinkt dan mag je dat zeggen. Op mijn “should I stay or should I pee” kaart staat dit nummer dan ook afgebeeld met een WC om even lekker te kunnen kakken! Het nummer is wel typisch songfestival, maar niet echt van een denderende kwaliteit!

03. Tsjechië: Lake Malawi – Friend of A Friend
Can you hear it? NEE! HOU JE MOND! Nou ja zo gaat het ongeveer als ik dit liedje zit te luisteren. Ik kreeg ook nog een telefoontje uit de jaren 80 dat ze de kleding terug willen. Wel een leuk liedje en ik denk ook dat het wel wat kan doen vanavond!

04. Duitsland: S!sters – Sister
Zullen we een mailtje naar Berlijn sturen? Ik bedoel, wij hebben de ervaring dat zussen niet echt samen op het podium moeten staan. Deze twee sisters zijn wel fijn om naar te kijken, maar doe de TV maar op mute! Zingen kunnen ze niet. Ook niet nodig, het enige waar ik naar kijk zijn de twee dames … zucht! Eindigen onderaan!

05. Rusland: Sergey Lazarev – Scream
Dit jaar doet Sergey weer mee! Vorige keer was hij gewoon de terechte winnaar, maar toen was het een politiek spelletje waardoor een ander land met een bagger nummer won. Dit jaar zal Rusland niet winnen dankzij Duncan en anderen. Toch vindt mijn moeder dit nummer helemaal fantastisch! Top 10? Denk het wel!

06. Denemarken: Leonora – Love is forever
Zingen in het Engels, dan ook nog eens in het Frans, Duits en Deens! Nou als dat niet de garantie is voor een top 10 positie, dan weet ik het ook niet meer! In ieder geval bij de bovenste helft. Mijn vrouw blijft maar zeggen dat Leonora schattig is en we bewegen heen en weer op de melodie, net als on stage!

07. San Marino: Serhat – Say Na Na Na
Voor velen toch een soort van cult held. Het klinkt natuurlijk totaal niet goed, maar het is wel een liedje wat in je hoofd blijft zitten. En als hij mensen gaat bellen en dan gaat zeggen NA NA NA, ja … dan heb je wel 12 punten verdiend van mij!

08. Noord-Macdonië: Tamara Todevska – Proud
Ik was alweer vergeten wie dit was, zo weinig indruk maakt Tamara dus op mij. Maar het is dus de Sarah Brightman cover. Ze zingt goed, live ook! Maar ja, wordt het wat? Ik weet het niet. Kan best in de bovenste 15 eindigen maar ook wel eens bij de onderste 11.

09. Zweden: John Lundvik – Too Late For Love
Met Zweedse voorouders ben ik 9 van de 10 keer voor Zweden. Dit jaar ben ik niet zo voor Zweden, het nummer ben ik steeds meer gaan waarderen en ik begrijp waarom veel mensen het zien als een ware tegenstander van Duncan, maar ik vind het niet fantastisch. Noorwegen is 100000x beter! Trouwens, Dr Alban belde net, hij wilde zijn Sing Hallelujah dames terug!

10. Slovenië: Zala Kralj and Gašper Šantl – Sebi
Een perfect nummer, prachtige melodie, goede performance … maar geen winnaar. Het nummer zou met een Engelstalige tekst zo op een chillout/lounge CD kunnen staan. Terwijl ik het prachtig vind, blijft mijn vrouw na anderhalve minuut vragen of ik het asjeblieft af kan zetten omdat het te eentonig is.

11. Cyprus: Tamta – Replay
Vorig jaar had Cyprus moeten winnen en in 2016 met Minus One ook. Dit jaar sturen ze wederom een top nummer, maar geen nummer 1 positie. Ik vind de zangeres dit jaar minder sexy dan die van vorig jaar, maar haar stem is wel top. Een echte zomerhit is het!

12. Nederland: Duncan Laurence – Arcade
Wat valt er nou eigenlijk nog over Arcade te zeggen? Duncan wordt nummer 1! Of Noorwegen moet hem voorbij streven, iets wat van mij mag. Een andere act mag echt niet winnen. Nederland of Noorwegen. Anders kijk ik NOOIT MEER. Hahaha! Nu maar hopen dat alle lichtjes in de bol het doen! Mijn vrouw vindt dat Duncan trouwens klinkt als Coldplay. Die heeft telkens weer kippenvel, zo mooi!

13. Griekenland: Katerine Duska – Better Love
Drie minuten lang moet je naar een vrouw luisteren die hoognodig moet schijten. Hoe dit ooit in de finale gekomen is: het is mij een raadsel. In de video van de halve finale zag ik dat er een bal/ballon het publiek in gegooid werd door de dansers. Als ik in het publiek stond had ik dat ding keihard terug gesmeten tegen Katerina aan zodat ze zou stoppen met zingen! BAH!

14. Israël: Kobi Marimi – Home
Eerst vond ik het niet zo fijn om naar te luisteren, maar misschien kwam het wel door de videoclip. Iets van 5x het hoofd van Kobi is echt veel te veel. Het nummer is wel onwijs goed en LIVE brengt hij het ook onwijs goed naar voren. Ja! Top nummer!

15. Noorwegen: KEiiNO – Spirit in the Sky
Voor mij de onbetwiste concurrent van Duncan! Wat wil je ook, je hebt de live zangeres van Alan Walker, een bekende Noorse zanger en dan nog eens een Sami zanger. De performance is perfect en je ziet dat KEiiNO gekozen heeft om dingen te laten zien en te laten horen vanuit het heden en het verleden EN de taal die slechts door 20.000 mensen gesproken wordt. Dat allemaal verpakt in een heerlijk dance nummer! I LOVE IT!

16. Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – Bigger Than Us
Omdat het uit Engeland komt wil ik natuurlijk weten wat Graham Norton van dit nummer vindt. Nou, als hij het “really good” vindt, dan zal dat ook wel zo zijn! Mocht je leuk commentaar willen hebben, kijk dan vanavond naar de BBC ipv de Nederlandse TV. Jan en Cornald zijn super saai! Graham Norton voorziet de show van top commentaar!

17. IJsland: Hatari – Hatrið mun sigra
SM op het podium. Nee, liever niet. Daarnaast is het nummer 3x niks. Ik ken genoeg goede metal-electro muziek. Dit is gewoon allemaal niks. Laten we hopen dat de “zanger” zijn stem kwijtraakt tijdens het optreden. Dan hebben we nog IETS om te lachen. De regering in IJsland is trouwens blij dat Hatari een aantal dagen weg is!

18. Estland: Victor Crone – Storm
Als hetero man moet je ook kunnen zeggen dat een man knap is toch? Ik denk dat Victor goed in de smaak valt bij de vrouwen en de mannen. Verder is zijn zang niet perfect, maar dat zal hem vergeven worden ivm zijn uiterlijk (denk ik).

19. Wit-Rusland: ZENA – Like It
Elk jaar heb ik een “lekker ding” tijdens het songfestival. Dit jaar is het ZENA! Wat een prachtmeid om te zien en ook nog eens een top nummer! Voor mij echt een top 5 plaats waard. Niet omdat zij zo knap is, maar omdat het nummer ook gaaf is!

20. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth
Eerst vond ik dit nummer helemaal niet zo leuk, maar na een paar keer luisteren ging ik het waarderen en ondertussen vind ik het toch wel degelijk top 10 materiaal. De zanger kan gewoon ook ECHT zingen live. WOW!

21. Frankrijk: Bilal Hassani – Roi
De tekst is prachtig! WOW! Kippenvel. En dan dat optreden, WOW! Een dikke danseres en een dove danseres. Allebei hebben ze te horen gekregen dat ze niet konden worden wat ze zouden willen. MAAR TOCH STAAN ZE DAAR! RESPECT! Deze 3 zijn gewoon fantastisch! De boodschap is prachtig uitgebeeld zowel in de lyrics als in de performance!

22. Italië: Mahmood – Soldi
Shaggy of Sean Paul van Italiè, dat is hoe ik Mahmood wil omschrijven. Mijn vrouw vond dat het leek alsof hij zwaar onder invloed was tijdens zijn optreden, maar dat hoor je niet. Typisch Italiaans met een lekkere bass. Volgend jaar Gigi d´Agostino maar sturen?

23. Servië: Nevena Božović – Kruna
Nou ik begrijp tot op dit moment nog altijd niet waarom dit nummer in de finale staat. Het is saai, niet heel bijzonder … het ligt niet aan de stem. Maar het is gewoon niet goed genoeg. Maarja, je moet ook nummers voor bijna onderaan de lijst hebben!

24. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me
Dit is ook één van onze favorieten! Wat een heerlijk nummer! We zingen het hier al heel veel en dansen er op. Van jong tot oud gaan we hier op los. Ook al zingt Luca live niet helemaal fantastisch, dat nemen we hem niet kwalijk omdat hij ook als een malle aan het dansen is. Toch mocht het dansen van mij wat “viezer”.!

25. Australië: Kate Miller Heidke – Zero Gravity
Waarom vinden mensen dit nou zo gaaf? Niet om het liedje, maar alleen om de performance. Het ziet er voor velen gaaf uit dat er 3 heksen op een stok rond zweven. Ondertussen heeft Kate iemand onder haar jurk die haar poes aan het kietelen is. Vandaar die “oeh oeh oeh oeh aaaah” geluiden. Ik vind het werkelijk niks.

26. Spanje: Miki – La Venda
Een heerlijk super snel nummer. Als jij stil kunt blijven zitten ben je gewoon een stijve saaie hark. Hoop dat het in de top 10 komt, anders moet het gewoon een zomerhit worden!

Of ik gelijk ga krijgen, vast voor 50% maar voor de andere 50% niet. Niet vergeten dat ik uit de muziek industrie kom en niet een typische songfestival luisteraar ben. Welke liedjes halen het volgens mij wel in de top 10 (althans dat hoop ik!)?
– Nederland: Duncan Laurence – Arcade ( #1 of #2)
– Noorwegen: KEiiNO – Spirit in the Sky (top 5)
– Malta: Michela Pace – Chameleon
– Zweden: John Lundvik – Too Late For Love (#2 of #3)
– Cyprus: Tamta – Replay (top 5)
– Wit-Rusland: ZENA – Like It
– Frankrijk: Bilal Hassani – Roi (top 5)
– Italie: Mahmood – Soldi
– Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me (#2 of #3)
Ik wil dat Noorwegen wint natuurlijk, maar ik ga er vanuit dat het Nederland zal worden!

Er zijn ook liedjes waarbij ik hoop dat ze amper tot geen punten zullen krijgen. Natuurlijk is het al bekend dat Australië wel veel punten gaat krijgen dankzij de performance!
– Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës
– Duitsland: S!sters – Sister
– Griekenland: Katerine Duska – Better Love
– IJsland: Hatari – Hatrið mun sigra
– Australië: Kate Miller Heidke – Zero Gravity

Nou dit was het dan voor dit jaar. We kunnen weer een heel jaar zeuren en zeiken op het songfestival! Volgend jaar in Amsterdam? We weten het om 1 uur deze nacht! Vergeet niet dat ik alles met een dikke knipoog schrijf en dat je altijd moet blijven lachen!

Vergeet ook niet om TOTALLY EUROVISION 2019 met alleen de beste studio versies van dit jaar, te downloaden via #PromoDJ: http://pdj.cc/fsAo9

Of luister het via #Mixcloud:

Of via #HearThis.at:
Listen to Totally Eurovision 2019 byAnders Lundgren on hearthis.at

Hier de ZEIK kaart voor vanavond! Ben best optimistisch om eerlijk te zijn:
Pee Card 2019 Finals

En hier de BINGO in het Nederlands, met afbeelding!:
Bingo FINALE

En hier de bingo ZONDER afbeelding:
Witte NL BINGO finale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s