Over de #blokkeerfriezen, Afriyie, Jenny Douwes, #RTLLN, #Zwartepiet en Racisme

Wat ben ik elk jaar weer blij als de Zwart Pieten discussie begint! NOT. En wat zijn sommige mensen toch tenenkrommend slecht als het om opmerkingen gaat in deze discussie.

IK BEN HELEMAAL KLAAR MET DEZE DISCUSSIE!

En dat ga ik eens en voor altijd kenbaar maken in dit verhaal. Misschien dat je het er niet mee eens bent, maar dat is dan aan jou. Ik mag mijn mening kenbaar maken … dat mag jij ook. Dat is iets wat op Sociale Media (te) veel gebeurt. Maar wat mij volledig tegen begint te staan is de HAAT die telkens maar weer plaatsvindt.

Bij RTL Late Night zou Jenny Douwes aan tafel zitten. Het verhaal is niet helemaal duidelijk. RTL en Jenny houden er andere denkbeelden over na inzake afspraken. Dat kan gebeuren, dat is niet erg. Wat zou het mooi geweest zijn als er eens een PRACHTIGE discussie komt met mensen die VOOR Zwarte Piet zijn en mensen die TEGEN Zwarte Piet zijn. En dan een echte discussie, geen haatdragende taal … maar een discussie, een gesprek met wederzijds respect. Zou dat mogelijk zijn?
NEE! Dat is helaas niet mogelijk omdat sommige mensen gewoon onwijze ego’s hebben.

Naar mijn idee wil meneer Afriyie toch echt wel een goede discussie aangaan in het algemeen. Ook al maakte hij een kleine blunder met de volgende quote:
“Ik weet niet of Friezen zwarten niet mogen, maar ze hebben gul gedoneerd aan mensen die ons leven in gevaar hebben gebracht” en “Kan het dan toch zijn dat het witte geweld loont?”. (Bron: Twitter, 12 oktober, door @SaskiaBelleman, journalist aanwezig in Leeuwarden).
Allereerst mogen we allemaal het woord “zwarten” niet meer gebruiken. Ook “het witte geweld” vind ik een bijzondere woordkeuze.  Wat mij het uiteindelijk het meest stoort is dat ik als Fries ineens gelinkt wordt aan het in gevaar brengen van mensenlevens. ECHT? SAY WHAAAT? Ik weet niet welke halve zolen gul geld gedoneerd hebben, maar je kunt niet alle Friezen over één kam scheren. Dit voelt voor mij als Fries zijnde als racisme. Ik heb dit kenbaar gemaakt via Twitter … en dat is voor mij voldoende.
Ik ga niet naar een Sinterklaas intocht om mensen die Zwarte Piet discriminerend vinden tegen te houden. Ik wil deze mensen alle ruimte geven om hun mening kenbaar te maken. Dat mag. Zolang het maar niet gebeurt op de manier zoals ene mevrouw Sylvana dat regelmatig doet.
Oh ja, beste meneer Afriyie: ik heb nog geholpen met het naar Nederland halen van wat u een “zwarte” noemt. Een goede vriend van mij is uit Afrika afkomstig. Nee, huidskleur maakt voor mij niet uit. Dus deze Fries mag “zwarten” voor de volle 100%! Don’t worry!

Persoonlijk vind ik dan ook dat meneer Afriyie zeker aandacht moet krijgen voor zijn standpunten. Daar mogen we het allemaal mee eens zijn. Ik weet niet of de manier waarop het nu gebeurt correct is … maar de aandacht moet er zeker zijn.
Als ik lees dat zijn kinderen geplaagd worden tijdens Sinterklaas, dan is dat verre van juist. Ik vind dat zelfs tenenkrommend. Het Sinterklaas feest is voor iedereen.

Nog even over Jenny Douwes en RTL Late Night. Ik denk niet dat een programma met slechts 500.000 kijkers de plaats is waar je over dit onderwerp wilt praten. Ook niet met een presentator die dagelijks minder kijkers haalt.
Er was eens een TV programma over mensen die samen zochten naar een oplossing omtrent de pieten discussie. Ze kwamen er niet uit omdat de “anti pieten” het nooit goed genoeg vonden.

Als je doelbewust een snelweg blokkeert, dan ben je gewoon fout bezig. Je kunt het niet eens zijn met mensen die een andere mening hebben … maar je gaat ze de vrijheid van meningsuiting niet blokkeren. Dat is NIET JUIST! Politie en de ME konden de bus stoppen indien ze onterecht naar Dokkum onderweg waren. Daar hoef jij je als “stoere rouwdouwer” niet mee bezig te houden.
Als Fries zijnde vind ik het dan ook een schande dat deze hele kleine groep zoveel negatieve aandacht werpt richting Friesland en de Friezen. Als ik het wel heb komen de mensen uit deze groep allemaal uit dezelfde streek. Over deze streek hebben wij als Friezen zo onze uitspraken en dat komt aardig overeen met wat er nu heeft plaatsgevonden. Ik kan nog veel meer zeggen over wat ik van deze kleine groep denk, maar dan ga ik dezelfde discriminatie weg op als vele anderen. Daar verlaag ik mij niet toe.

Lieve mensen. Niet alles is ZWART WIT (niet discriminerend bedoeld). Er is een grijs gebied inzake Zwarte Piet en discriminatie. Een groep voelt zich gediscrimineerd .. een andere grote groep vindt het maar onzin.
Naar deze kleine groep wordt geluisterd, terwijl heel veel andere vormen van racisme op bijvoorbeeld websites van Kruidvat niet aangepakt worden.

Kijk, we ontkomen er niet meer aan dat Zwarte Piet gaat veranderen. We kunnen hoog en laag springen dat we de traditie in ere willen houden. Maar Zwarte Piet is al heel veel veranderd door de jaren heen. Daarom kunnen we dat nu ook gaan doen.

Al vele malen heb ik aangegeven dat in andere landen ook Sinterklaas gevierd wordt. In de meeste landen wordt Sinterklaas ondersteund door monsters / enge creaties. Het zou daarom mooi zijn als we terug gaan naar de oorsprong en Krampus opnieuw introduceren. Dat maakt het allemaal wat spannender en “terug in de zak naar Turkije” kan dan ook weer helemaal hot worden. Want ja, als je stout bent geweest hoor je geen cadeautjes te krijgen toch?

Laten we STOPPEN met telkens tegen elkaar te roepen JIJ BENT EEN RACIST! of JIJ MOET JE BEK HOUDEN of IK WEET WAAR JE WOONT enzovoorts. Dat is fout, dat is niet goed.
Laten we ECHT naar een oplossing zoeken. Want de roetveeg Piet is geen oplossing, Zwart Piet helemaal zwart houden is ook geen optie meer.

Waar de oplossing ligt? Misschien in het onderwijs. Leer kinderen al vroeg dat iemand respect verdient OOK AL heeft diegene een andere huidskleur, spreekt diegene een andere taal, ziet die persoon er anders uit dan jou etc …

In het verleden heb ik wel anders gedacht over de discussie omtrent Zwarte Piet. Ik vond het onzin om alles maar als discriminatie weg te zetten. Het is vaak ook wel een beetje op het randje om alles maar als discriminatie weg te willen zetten … maar als een groep mensen daadwerkelijk vervelende dingen ervaart door iets, dan mag er echt wel wat aan gedaan worden.
Altijd heb ik gedacht dat we samen een oplossing kunnen vinden in deze situatie en ik heb altijd open gestaan voor een andere variant van Zwart Piet.

Mevrouw Douwes en meneer Afriyie zullen waarschijnlijk nooit nader tot elkaar kunnen komen. Naar mijn idee ligt dit meer aan mevrouw Douwes dan aan meneer Afriyie.

Mijn oplossing voor Zwarte Piet?
– GEEN roetveeg piet
– GEEN kleuren piet
– GEEN Zwarte Piet
– GEWOON GEEN PIET MEER!!!

Maar Krampus 🙂 ja … ik ben voor!
nikolaus-u-krampus_12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s