Eurovisie Song Festival 2018: in Portugal. Tweede halve finale. #ESC #ESC18 #Eurovision #AllAboard #Eurovision2018

Nou, hoe ver zat ik er naast in de eerste halve finale? En hoeveel van de mensen bleken uiteindelijk net zo goed te zijn als de studio versie? Laten we snel doorgaan met de deelnemers in de tweede halve finale!

01 Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song
Ja, die gozer kennen we nog. In 2009 won hij het Songfestival met zijn viool en met een sprookje. Zou hij nu weer net zo goed zijn? En heeft hij zijn viool er ook weer bij? Ja het liedje is leuk, zijn viool is er ook weer. Hij imiteert Scatman John ook nog even in de track trouwens! Levert het de overwinning op? Nee .. dat niet. Top 10? Zeker! Als het niet de top 10 haalt dan klopt er iets niet.
https://youtu.be/Mvxni-WcD9A

02 Roemenië: The Humans – Goodbye
Een track van de platenmaatschappij Roton, dan moet het goed zijn toch? Vele hits die uit Roemenië kwamen, zijn uitgebracht door Roton. Zou de zangeres live net zo goed zingen als in de studio versie? Het duurt een minuut voor de track op gang komt. De gitaren en de drums maken mij helemaal happy. Ja, gaaf! Top 10? Dat weet ik niet. Ik hoop het wel.
https://youtu.be/nK7ggCjA98g

03 Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca
Een oude man op een fluit. Een gillende keukenmeid die kijkt alsof ze moet poepen, ja zo begint de videoclip. En het wordt ook niet beter. Dit is de eerste track van de eerste en tweede halve finale waarvan ik denk: ALLEMACHTIG WIE STUURT DIT NOU IN? En dan ook nog gedeeltelijk met een gejat melodietje.
https://youtu.be/WkOFnIjGrkw

04 San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening – Who we are
Vreselijke uitspraak, niet een geweldig nummer. Nee, dit is echt niks. Laat het vooral NIET doorgaan naar de finale.
https://youtu.be/ZNflc1Zcw2A

05 Denemarken: Rasmussen – Higher ground
Wat moet ik zeggen? Viking song? Stoere mannen op het podium? Niet 100% origineel, maar wel 100% gaaf! Ik vind het geweldig!!!
https://youtu.be/XeraDSzu0nw

06 Rusland: Joelia Samojlova – I won’t break
Vorig jaar mocht ze niet mee doen om een knullige achterlijke reden van het ESC, terwijl er veel meer gejatte tracks waren die ook niet mee hadden mogen doen als je de regels deelt. Maar nu is Joelia er dan toch. Leuk nummer? Mwoa, het is te doen. Niet echt goed maar vooral niet slecht. Ze zal weinig stemmen krijgen, dit door de politieke verhoudingen.
https://youtu.be/bgBwbr_fUxA

07 Moldavië: DoReDos – My lucky day
Hey wat is dit? Een uptempo liedje? Heerlijk! Wat moet ik hier over zeggen? Laten we hopen dat het live net zo goed is als de studio versie! Dan wordt dit DE HIT van de avond. Dit zou ook zomaar een zomerhit kunnen worden. Echt gaaf.
https://youtu.be/pKLKeVC-9Y4

08 Nederland: Waylon – Outlaw in ‘em
Oeps? In 2 weken tijd nog niet eens 79.000 views op YouTube. Waylon? Wat is dit? Het nummer is gaaf, lekker rock & roll en een beetje country. Eigenlijk vind ik dit veel gaver dan The Common Linnets. Dat Waylon live top zingt weten we allemaal, ik heb het gelukkig ook al eens mogen zien in een relaxte setting tijdens de Dance Fair / Music Fair.  Dit MOET door naar de finale.
https://youtu.be/eXx5GtVwDcU

09 Australië: Jessica Mauboy – We got love
Zoals mijn “mede Totally ESC bepaalster” al zei: “enorm songfestivallied. Alle cliches zitten erin. Maar zangeres doet het uitstekend en je zingt het zo mee.” En daar heb ik helemaal niks aan toe te voegen! Wederom een topper vanuit Australië. Videoclip: https://youtu.be/J4XZxbrvepw

Oh als je de rehearsal video bekijkt zie je wel dat ze “bijzonder benen” heeft en dat het er on stage saai uit ziet: https://youtu.be/hgxwcJRQ1nM

Ondanks haar enge knietjes is Jessica voor mij “het lekkere hapje” van dit jaar.

10 Georgië: Ethno-Jazz Band Iriao – For you
Jazz? Een Jazz Band? Mmmm maar dan wordt er gezongen en vraag ik mij af of iemand buikpijn heft of dat het toch een soort van Andrea Boccelli is. Jazz .. ja de muziek is aardig Jazzy. Maar de zang, nee dat valt onder de typische Italiaanse “klassieke” tracks die wij in de jaren 90 en de 00s veelvuldig voorbij hoorden komen. Ben ik negatief over deze track? Nee, maar het zal niet de top 10 halen. Het valt volledig buiten de doelgroep van het ESC in mijn ogen.  Toch zal ik dit nummer wel vaker willen horen.
https://youtu.be/TuCZMdfBqm4

11 Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light me up
My goodness! Wat een heerlijk begin! Na het overlijden van Avicii vallen mij steeds meer liedjes op in “zijn stijl”. Dit zou ik ook onder de kop Avicii plaatsen. Top track EN perfect voor de charts. Ja dit mag top 3 zijn naar mijn idee.
https://youtu.be/OxhC7onQkPI

12 Malta: Christabelle – Taboo
Ja wat kan ik hier nou van zeggen? Ik vind de track wel goed, zou een radio track kunnen zijn. Mist nog wel wat hier en daar, zal het niet halen tot de top 10. Doet me beetje denken aan een track van Breathe Carolina. https://youtu.be/E_0ugf0eP1Q

13 Hongarije: AWS – Viszlát nyár
Volgens mij het minste aantal views wat ik tot nu toe gezien heb op het officiele Eurovision Song Contest kanaal. Nog niet eens 530.000 views. Waarom? Nou, metal is cool als het in het Engels is en je begrijpt wat er gezongen wordt denk ik. Zelfs ik, vaak een fan van hardrock/metal tracks tijdens het Songfestival, vind dit helemaal niks. https://youtu.be/6unRU5ZHbqY

14 Letland: Laura Rizzotto – Funny girl
Waar ik dacht dat Hongarije het slecht deed op het Eurovision kanaal, heeft Laura de 400.000 views nog niet eens bereikt. Ook dat begrijp ik, niet echt een goede track. Saai en niet een fijne stem om naar te luisteren. https://youtu.be/6unRU5ZHbqY

15 Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off
Als je niet naar de video kijkt dan denk je dat je naar een soort van Justin Bieber imitatie aan het luisteren bent. Persoonlijk vind ik de track matig voor een Zweedse inzending. De videoclip heeft een typisch “ESC” gehalte om t zo te omschrijven. Daarnaast is de video heel erg 90s. Het geluid wat uit de gozer komt past niet bij zijn verschijning. Wel een catchy sound. Hoe vaker ik het beluisterd heb, hoe gaver ik het vind! Zal het goed doen. https://youtu.be/U2UmYBkszOA

16 Montenegro: Vanja Radovanović – Inje
Nou ja, de officiële clip heeft de 500.000 nog niet eens gehaald. Gaat lekker met de tracks in deze tweede halve finale. Allemaal beetje de losers van dit jaar denk ik? Of het moet nog komen. Ook Montenegro klinkt niet top, als deze doorgaat snap ik het niet meer.
https://youtu.be/qxJoxbo9lCQ

17 Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!
Het team moet gedacht hebben: “zullen we een hip liedje maken?” en toen “zullen we het lekker onverstaanbaar maken en in onze eigen taal doen?” .. iedereen dacht: “JA DIT WORDT HELEMAAL FANTASTISCH”. En alles wat ik kan denken: “had toch een professional ingehuurd”.
Vreselijk.
https://youtu.be/kiysnSG6a3I

18 Oekraïne: Mélovin – Under the ladder
Zoals we allemaal weten, is Oekraïne altijd het lievelingetje van het ESC hoe klote het ook klinkt. Maar als dit liedje doorgaat, dan zit er echt weer eens poep in de oren van de mensen die stemmen.
https://youtu.be/E1yoAtjhkzQ

Conclusie
Waar ik in de eerste halve finale amper wat te zeiken had over de liedjes, lijkt dit de “zielige kneuterige halve finale” te zijn met veel slechte tracks en zo.
Ik zou je aan willen raden om deze halve finale gewoon over te slaan en de liedjes na de tijd op YouTube te bekijken, of mijn adviezen op te volgen en alleen de liedjes die op de “Should I stay or should I pee now” kaart komen te staan  als “ECHT KIJKEN”:
Plaskaart 02.jpg

Wil je een ander geluid lezen? Lees dan de blog van Scriptgirl:
https://www.scriptgirl.nl/2018/05/eurovisiesongfestival-2018-de-tweede-halve-finale-wie-gaat-door-en-wie-niet/

Toevallig vond ik ook een recap (nu al?) van deze tweede halve finale. Kijken dus om er snel doorheen te worstelen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s