Eurovisie Song Festival 2018: #AllAboard, the Nighttrain eeuh Portugal!  1e Halve Finale. #ESF #Eurovision #Songfestival #ESC2018

Zoals jullie van mij gewend zijn, lever ik ook dit jaar weer mijn bescheiden mening over de deelnemers van het jaarlijkse liedjes festijn. Laat ik eerst beginnen met de “titel” van de 2018 editie. Ik piste bijna in mijn broek van het lachen, want wie noemt nou het liedjes (fake) festijn “All Aboard”? Het enige waar ik nog aan kan denken is: “All aboard? The night train”. En als je het liedje niet kent, dat is dan jammer. Hier een herkansing:  https://youtu.be/T_aJ_djrYGY

Zoals elk jaar wel weer duidelijk wordt gemaakt; de winnaar is vaak niet het beste liedje, maar door een “onafhankelijke” jury van te voren al besloten. Daar hebben jij en ik geen inbreng in. Zie het maar als de Europese variant van The Voice, Idols, Got Talent etcetera .. want daar gaat jouw stem ook echt niets veranderen in wat de “zenderbaas” besloten heeft. Als jullie denken “waar heeft die gast het over”, vergeet niet dat ik ooit meegewerkt heb aan een inzending.

Ook dit jaar is het Eurovisie Song Festival weer vooral een “OOOOH WAAR HEBBEN ZE DIT LIEDJE OOK ALWEER VAN GEJAT” festijn geworden.

Maar genoeg over van alles en nog wat … tijd voor de liedjes!!!

01 Azerbeidzjan: Aysel Məmmədova – X my heart
Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om tracks goed te laten klinken als je niet een top zanger/zangeres bent, maar Azerbeidzjan heeft daar dit jaar in het begin niet aan gedacht. Toch maakt Aisel het goed in het refrein. Heerlijke track, geen top 10 in mijn oren, ook geen radio track. Geen Drip Drop, maar wel ok! Zou het live goed gaan?https://youtu.be/kWomOdDGwMM

02 IJsland: Ari Ólafsson – Our choice
Ari? Wat een diepe zware stem. Wat een prachtige track. Ja ik weet niet wat ik hier over moet zeggen. Ik vind het top. Ook al hoor ik van andere mensen dat het “te zoet” is.
https://youtu.be/Pm1YaJceg5c

03 Albanië: Eugent Bushpepa – Mall
Hey dat begin, zo herkenbaar, ik kom eventjes niet op de melodie. Volgens mij van Alanis Morisette. Maarja, zoals ik eerder al eens gezegd heb: originaliteit is vaak niet belangrijk bij het ESC de laatste jaren. Ik las ergens dat MALL “gaap” betekent. Daar was ik beetje bang voor, dat het een gaap liedje werd. Maar dit lekkere pop nummer zit goed in elkaar. Ben benieuwd hoe het op het podium uit gaat pakken.
https://youtu.be/o-i2Rjbq8nw

04 België: Sennek – A matter of time
Wat een aparte stem heeft Sennek. Maar ik blijf wel direct luisteren. Gaat dit live wel goed komen vraag ik mij af als ik het refrein hoor. Als dit goed gaat, geef ik België een goede kans. Vooral omdat het een bijzondere track is. Het is geen commerciële radio plaat trouwens.
https://youtu.be/6DGf9TMehi0

05 Tsjechië: Mikolas Josef – Lie to me
Jaaaaa! Justin Timberlake is er ook bij gezellig! Oh nee, deze gast ziet er wel heel anders uit. En cool. En die sax … JAAAA!!! Ik hoop dat dit toch wel top 5 wordt, wat een gave track. Zou Mikolas ook live zo goed zijn? Let’s hope so!!!!
https://youtu.be/9zZPB3y70oU

06 Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When we’re old
Prachtige videoclip. Bijna ontroerend. Eigenlijk zou dit zo een kerstliedje kunnen zijn en is het nu veel te vroeg voor dit nummer. Ben benieuwd wat het gaat doen.
https://youtu.be/CvG3sdGdGUA

07 Israël: Netta Barzilai – Toy
“Look at me, I am a beautiful creature”. Nou nee, je ziet er eng uit Netta als ik je videoclip bekijk en ik ga de clip ook ZEKER nooit weer bekijken (ondertussen al minstens 3 keer bekeken haha). Maar de track, ja top! Ben benieuwd of het live goed gaat, want het lijkt mij een lastige track om zuiver te blijven zingen. Ik had trouwens wel het begin weggelaten van het liedje. Dit kan best wel eens de winnaar worden.
https://youtu.be/CziHrYYSyPc

08 Wit-Rusland: Alekseev – Forever
Mmm, dat begin, ik heb een beetje gevoel dat het wel eens mis kan gaan als Alekseev veel spanningen heeft tijdens de performance. Ook deze track heeft weer een hoog “gejat” gehalte qua zang en melodie. Heel bijzonder is het niet, maar wel een gave track.
https://youtu.be/YU2My4BPX34

09 Estland: Elina Netsjajeva – La forza
Mmmm Estland met een Italiaans liedje, dat is interessant. Jammer genoeg blijf ik niet geboeid. Het zal wel prachtig zijn als je van dit genre houdt, maar bij mij klinkt het vooral als gillen in de oren. Heb mensen beter horen zingen in dit genre. Maar als ze dit live goed doet, dan heeft ze wel een kans. Dus ik vind het WEL de moeite waard,
Ik kon geen videoclip vinden, behalve de live video: https://youtu.be/76KOUIfDry8

10 Bulgarije: Equinox – Bones
Eerst dacht ik dat dit so far de minste track van deze eerste halve finale was. Dat kwam niet door de melodie maar vooral door de zang. Na een paar keer beluisteren vind ik de track toch echt wel heel cool worden. De winnaar wordt het niet, maar gaat wel door naar de finale
https://youtu.be/Uvy_R3fTHQ4

11 Macedonië: Eye Cue – Lost and found
Hey, een Ace Of Base liedje, maar dan een beetje anders. Goed voor de hitlijsten, lekker voor de zomer. Als ze ’t live goed op de planken brengt, dan geef ik het een goede kans. Vanavond gaat het zeker door naar de volgende ronde, als de mensen tenminste hun oren gebruiken en geen politieke onzin meenemen.
https://youtu.be/hJ8vStigz7k

12 Kroatië: Franka Batelić – Crazy
Terwijl ik dit schrijf heeft deze inzending nog niet eens de miljoen views gehaald (706 469). Terwijl Bulgarije de 4,4 miljoen al gehaald heeft. Waarschijnlijk ligt het een beetje aan de folk sound die er in zit, maar ik vind deze track van Franka wel goed. Niet super goed, maar doet niet onder voor Bulgarije.
https://youtu.be/19Yo86KCd0w

13 Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody but you
Ah eindelijk kan ik wee een klein beetje negatief zijn. Ik vind de stem niet zo mooi. De eerste 30 seconden val ik bijna in slaap, terwijl hij zingt “I get no sleep, I am in too deep”. Maar dan komt het refrein, weer een cover! WOW! Eurovision Cover Festival gaat gewoon door dit jaar. Waar ik de eerste 30 seconden de stem niet zo mooi vond, maakt Cesar het hier wel helemaal goed. Mooie track. Ik hoop dat hij naar de finale gaat.
https://youtu.be/I8MyztgOTv8

14 Griekenland: Gianna Terzi – Oneiro mo
Heey een begin uit de 90’s, een panfluit, taal uit het eigen land. Dat moet wel wat worden toch? Nou, so far dit vind ik de minst interessante track van deze eerste halve finale. En toch … aan de andere kant heeft het wel wat. Doet wat denken aan Enya en Adiemus. Ja het heeft wel een kans. Maar het is klein en tegen al die andere top tracks uit deze eerste halve finale maakt Gianna Terzi weinig tot geen kans.
https://youtu.be/z6hvV9-Gi_w

15 Finland: Saara Aalto – Monsters
Zelfs minder views op de officiële clip dan Kroatië. Een zangeres die op Inna wil lijken. Het begin is niet zo goed, na het refrein gaan we verder met het Eurovision Cover Festival. De muziek is niet origineel. De track is niet slecht. Maar waarom heeft de videoclip zo weinig views? Mmm, mijn bescheiden mening is dat het de clip zelf is. Want met de song is niets mis.
https://youtu.be/y4xlvh6qW6M

16 Armenië: Sevak Chanagian – Qami
Goed gedaan, wel erg herkenbaar. De videoclip is prachtig gedaan trouwens. Dit is zo’n track waarbij je echt denkt: WAT ZINGT IE NOU EIGENLIJK? Maar dan denkt: HET KAN MIJ GEEN RUK SCHELEN, HET KLINKT GAAF!
https://youtu.be/olpi6UGmm_Y

17 Zwitserland: Zibbz – Stones
Slechts een half miljoen views. Beetje weinig vind ik dat om eerlijk te zijn. Komt het omdat het zo lang duurt voordat de track begint? Pas na 40 seconden begint de track op YouTube. Dat is natuurlijk niet goed als je veel views wilt krijgen. Maar ja als het dan uiteindelijk begint, NJAMMIE! Wat een super gave track! Zouden ze live ook zo gaaf zijn?
https://youtu.be/YLWDqy1DnP0

18 Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together
Westlife? Dat is wat ik hoor geloof ik. Ja Westlife. Bedoel ik dat negatief? Zeker niet. Slimme keuze om iets in deze richting te doen. Wel een hoog “kerstliedje gehalte”. Maar ja top. Toch heb ik begrepen van anderen dat ook dit liedje weinig indruk maakt in het eggie.
https://youtu.be/XAEjQXzW4Uc

19 Cyprus: Eleni Foureira – Fuego

Panik Records presenteert Fuego van Eleni Foureira. Ja er zal zeker wat paniek uitbreken met Eleni. Het “goed gestolen is altijd beter dan slecht bedacht” gehalte is erg hoog. Ik herken 3 verschillende tracks in Fuego. Is dat negatief? NEE! Deze track heeft alles om een top 10 HIT in de charts te zijn deze zomer. Als Eleni de act goed neerzet on stage, dan gaan de radiozenders met deze track aan de haal. Mag van mij in de top 5 eindigen bij het ESC.
https://youtu.be/eDSgs6syrgg

Conclusie:
Mmmm, of ik ben ziek of de liedjes zijn in deze eerste halve finale gewoon veel beter dan wat ik gewend ben van het Songfestival. Natuurlijk moeten ze het dinsdag allemaal live ten gehore brengen. Er kan nog van alles misgaan en er zullen heel wat valse noten uit de keeltjes van deze nachtegaaltjes komen. Maar ik ben er nog niet helemaal uit wie er nou niet door mogen gaan.

Mocht je een “andere mening” willen lezen? Lees dan de blog van Scriptgirl:
https://www.scriptgirl.nl/2018/05/eurovisiesongfestival-2018-de-eerste-halve-finale-wie-gaat-door-en-wie-niet/

De “Should I Stay Or Should I Pee” card kun je hier vinden: 
Plaskaart 01.jpg

Vind “Totally ESC 2018” hier:
//promodj.com/embed/6596946/big

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s