Zwarte Piet versus de Kinderombudsman

Je zou het bijna vergeten, maar over 2 maandjes is het weer tijd voor Sinterklaas. Waar ik had verwacht dat de Zwarte Piet discussie de hele zomer wel door zou gaan, bleken er toch belangrijkere dingen te zijn in het nieuws. Maar vandaag is het weer eens begonnen .. dit keer door de Kinderombudsman.

Laat ik direct beginnen met één van de meest bijzondere quotes uit het rapport van de Kinderombudsman: “Veel gekleurde kinderen ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt”
Ik vind het vreselijk dat veel gekleurde kinderen discriminatie ervaren, maar is het discriminatie of is het pesten? Daarnaast gaat het over “ervaren” en weet je nooit zeker of het daadwerkelijk discriminatie is of dat het hier om een gevoel gaat. Maar de essentie van de quote ligt naar mijn idee heel ergens anders: “Veel gekleurde kinderen ervaren discriminatie in hun dagelijks leven”. Indien het daadwerkelijk zo is dat deze “gekleurde” kinderen zoveel gediscrimineerd worden, dan zou ik DAT als samenleving maar eens gaan aanpakken.

Quote: “Een aantal kinderen zegt Zwarte Piet te associëren met slavernij: “Sinterklaas zit op het paard en is altijd hoger” en “Zwarte Piet heeft het pakje aan uit de slaventijd”. “
Dit zijn zaken waar een kind nooit aan zal denken, dit klinkt alsof ouders het verteld hebben en de kinderen dit hebben onthouden. Je hoort nooit een ouder (en/of kind) zeggen dat het zwarte uiterlijk komt van “Krampus”, het hulpje van Sinterklaas in sommige andere landen waar het nog gevierd wordt.

Quote: “De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met artikel 2, 3 en 6 IVRK.
Ook hier gaat de Kinderombudsman de mist in. Er zijn ook genoeg kinderen die te maken krijgen met uitsluiting / pesten (e.d.) omdat er thuis geen geld is om het Sinterklaasfeest te vieren en/of waar mensen geen Sinterklaas maar Kerst vieren met cadeautjes. Zouden we dan misschien het Christelijke Kerstfeest ook af moeten schaffen omdat niet gelovigen buitengesloten worden van de geboorte van Jezus? Of juist om de Christelijke kinderen te beschermen omdat ze anders gepest / gediscrimineerd kunnen worden omdat ze in God geloven?

Het mooiste gedeelte uit het rapport vind ik deze zin: “De ondervraagde kinderen geven aan mee te willen denken over aanpassingen aan de figuur van Zwarte Piet en vinden dat volwassenen het goede voorbeeld moeten geven.”
En daar ben ik het helemaal mee eens. Indien daadwerkelijk zoveel ellende beleefd wordt aan een traditie, dan mag er best samen gekeken worden naar een oplossing. Deze oplossing moet ook SAMEN gemaakt worden en niet door de felle tegenstanders “alles moet anders” en de super voorstanders “alles moet zo blijven” geregeld worden.

Toch blijf ik er zelf bij dat het om een gevoel gaat EN discriminerend gedrag door mensen zonder enige herseninhoud. Daar heeft het Sinterklaasfeest (inclusief Zwarte Piet) weinig mee te maken ben ik bang. Laten we dat discriminerende gedrag van mensen eens aanpakken. Dan hebben we al 90% gewonnen in dit onderwerp.
Persoonlijk ben ik een voorstander van “Krampus” als hulpje van Sinterklaas.

Lees het volledige rapport hier: https://www.dekinderombudsman.nl/ul/cms/fck-uploaded/20160930%20Standpunt%20over%20Zwarte%20Piet.pdf

SOEST - Schminken van Zwarte Piet. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

PS: zo wordt Sinterklaas dus ook wel gevierd in het buitenland. Ook een oplossing?:
nikolaus-u-krampus_12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s